no
en

Historie

Sandella Fabrikken AS ble startet i 1960 i Straumgjerde med formål å produsere skumgummi som stopningsmaterial for møbelindustrien. Bedriften var en utløper fra Sande Fabrikker A/S, som den første i Norge, hadde produsert skumgummi helt siden 1947. Ettersom en stadig større del av produksjonen gikk til møbelindustrien på Sunnmøre, fant ledelsen det i 1960 derfor formålstjenlig å legge en produksjonsavdeling til Sykkylven, som var et sentrum for møbelindustrien i Norge.

Produksjonen ble startet i januar 1961 i en tidligere møbelfabrikk i Straumgjerde, og det viste seg raskt at Sunnmøre var et riktig valg. I 1968 flyttet man hele produksjonen over i nytt moderne industribygg på Vik og allerede i august 1969, var det andre byggetrinnet ferdig.

Det ble imidlertid utviklet stadig nye produkter og innen plastsektoren begynte man i slutten av 1960-årene å få frem et formstøpt kaldherdende polyuretanskum. Denne teknologien tillot innstøping av andre materialer som kunne gi møbelindustrien nye muligheter i design og rasjonell produksjon enn med skumgummi. Våren 1970 innledet vi et samarbeid med Gommagomma i Milano, og startet opp prøveproduksjon i Sykkylven. Dette ble en stor suksess, og etter kort tid hadde en produksjon på to skift av polyuretanskum.

I april 1974 ble produksjonen av skumgummi på Vik lagt ned på grunn av oljekrisen. Sandella satset da 100% på formstøpt fleksibelt polyuretanskum og fikk begget sin første automatiske produksjonslinje. Etter dette fulgte flere utvidelser av fabrikken og flere produksjonslinjer ble bygget. 

Tidlig på 90-tallet bestemte Sandella seg for å satse på markeder utenfor Norge. Danmark var det første markedet en gikk inn i og fikk en svært positiv respons. Etter dette har Sandella ekspandert til stadig nye markeder og leverer i dag til 15 land fordelt på Europa, nord-Amerika og Australia.

Gjennom årene har også Sandella tilegnet seg kompetanse innenfor produkter i stål, aluminium og konstruksjon/utvikling gjennom oppkjøp av leverandører. Sist gjennom oppkjøpet av Shape AS i Ålesund som er spesialister innenfor konstruksjon i 3D, produktutvikling, maskinering og reverse engeneering.

Som et resultat av denne satsingen så har Sandella ekspandert og har i dag fabrikker også i Sverige og Litauen. Dette har gjort Sandella gruppen til den største uavhengige produsenten av formstøpt kaldskum i Europa og har nå en produksjon på 1,4 millioner støp og en omsetning på NOK 120 millioner. 

Sandella har helt siden etableringen i 1960 vært eid av familien Mehren.

Vi bruker informasjonskapsler/cookies for å gi deg en tilpasset brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.